Bezienswaardigheden in Oslo
Historie, moderne architectuur en ongekende natuur
Oslo is de perfecte bestemming voor een eerste bezoek aan Noorwegen. De stad is gunstig gelegen in het zuiden van Noorwegen en heeft veel te bieden. De stad is bijna 1.000 jaar oud en heeft een historie met de Noorse Vikingen wat je kunt herbeleven in onder andere het Vikingmuseum. Daarnaast heeft Oslo moderne gebouwen en architectuur wat je terugziet in onder andere het Operagebouw, musea en andere hoogbouw. Door heel Oslo zijn veel kunstwerken en beelden te vinden, een wandeling door de stad maken voelt als één groot museum. Noorwegen en de natuur gaan hand in hand samen, Oslo is gelegen aan het Oslofjord welke een prachtig uitzicht geeft met zonsondergang.
Zien en doen in Oslo
Operahuis
Misschien wel het bekendste gebouw van Oslo is het Operahuis. De opera is gelegen aan de Oslofjord is een blikvanger voor de stad. Het unieke concept van het Operahuis maakt het mogelijk om het dak op te lopen van het gebouw wat een panorama-uitzicht geeft over Oslo. Zeker een aanrader om te doen!
- Toegang panoramadak is gratis
- Ballet en Noors Nationaal Opera
- Winnaar European Union Prize for Contemporary Architecture
Nieuw Munchmuseum MUNCH
Het museum in Oslo dat staat voor het werk van de Noorse kunstenaar Edvard Munch. Bekijk kunst op meerdere etages en aanschouw drie van de vier schilderijen van het beroemde kunstwerk De Schreeuw. Voor de kunstwerken in MUNCH kun je zeker een middag uittrekken om alles goed te bekijken. De bovenste verdieping geeft ook een fraai uitzicht over de stad.
- Elk uur een andere versie van De Schreeuw zichtbaar
- Fraai uitzicht vanaf de bovenste verdieping
- Centraal geleden in Oslo
De tijger
Eén van de meest gefotografeerde beelden in Oslo is The Tiger, een standbeeld op het plein vlakbij het centraal station. Het standbeeld was een cadeau voor het 1.000 jarig bestaan van de stad. De bijnaam van Oslo is ook "De tijger stad".
- Tijger gemaakt van brons, 4,5 meter
- Centraal gelegen vlakbij het station
- Officiële woonplaats Noorse koning
Koninklijk paleis van Oslo
Dit paleis werd in de 19e eeuw gebouwd voor de toenmalige koning van Noorwegen en Zweden. Het paleis is gelegen in het centrumgebied van Oslo en goed te voet bereikbaar. Sinds 2002 worden er openbare rondleidingen gegeven door deze koninklijke residentie.
- Dagelijkse wisseling van de wacht
- Groot omringend openbaar park
- Belangrijke higlight van de stad
Stadhuis van Oslo
Het gemeentehuis van Oslo is een prominent en opvallend gebouw in Oslo. Dit stadhuis heeft vooral bekendheid doordat hier jaarlijks de Nobelprijs voor de Vrede wordt uitgereikt. Het stadhuis ligt in de binnenstad van Oslo en is eerder verkozen tot Oslo's gebouw van de eeuw.
- Stadhuis bevat ook werk van Henrik Sørensen en Edvard Munch
- Vlakbij gelegen aan de haven van Oslo
- Elk jaar op 10 december uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede
Vigelandpark
Het Frognerpark heeft een prachtig beeldenpark met meer dan 212 stenen en bronzen beelden. Een groot deel van de beelden staat symbool voor de kringloop van het leven.
- Mooi groot park met gratis toegang
- Veel beelden zijn zonder kleding
- Sommige beelden bijna 100 jaar oud
Geschiedenis Oslo
Oslo, de hoofdstad van Noorwegen, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de vroege middeleeuwen. De oorspronkelijke nederzetting op de plaats van het moderne Oslo werd gesticht in de 11e eeuw door koning Harald Hardrada. Destijds stond de stad bekend als "Kristiania" en diende als koninklijk bolwerk. In de daaropvolgende eeuwen groeide de stad gestaag en werd het een belangrijk handelscentrum. In de 14e eeuw kwam Oslo onder de heerschappij van de Unie van Kalmar, een politieke unie tussen Noorwegen, Denemarken en Zweden. Gedurende deze periode werd Oslo verschillende keren getroffen door stadsbranden, waaronder de grote brand van 1624, die een groot deel van de stad verwoestte. Na de brand van 1624 werd Oslo heropgebouwd door koning Christian IV van Denemarken en kreeg het de nieuwe naam "Christiania", vernoemd naar de koning. Onder Deense heerschappij groeide Christiania uit tot een belangrijk handels- en administratief centrum.
In 1814, na de Napoleontische oorlogen, werd Noorwegen losgemaakt van Denemarken en kwam het onder Zweedse heerschappij. Christiania bleef echter de hoofdstad van het nieuwe onafhankelijke koninkrijk Noorwegen. In de daaropvolgende jaren groeide de stad snel, met name tijdens de economische bloeiperiode in de late 19e eeuw. Terugkeer naar de oude naam en modernisering: In 1925 werd de stad officieel hernoemd tot "Oslo", als eerbetoon aan haar middeleeuwse oorsprong. Gedurende de 20e eeuw onderging Oslo een aanzienlijke modernisering en stadsuitbreiding. Het werd het politieke, economische en culturele centrum van Noorwegen.
Oslo is vooral bekend geworden door de Oslo-akkoorden, die in 1993 in de stad werden ondertekend. Deze akkoorden waren bedoeld om vrede te bewerkstelligen tussen Israël en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO). Voor deze inspanningen ontvingen de architecten van de akkoorden, Yitzhak Rabin, Shimon Peres en Yasser Arafat, de Nobelprijs voor de Vrede. Vandaag de dag is Oslo een moderne en levendige stad, die bekend staat om zijn architectuur, culturele scene, groene ruimtes en als een van 's werelds meest leefbare steden.